Followers

ztdreamz - handicraft - lilin -

moh layan picture harini . hehe . rejan pulak oden mengopload eyaa . hehe . zasss ~

my truly dream !



hehe . this is my company tagcode . (err , main cakap je nih . hehe) emm , actually ztdreamz adalah angan2 mat jenin si budak ezzati , ehh , memang angan gila nih nak bukak giftshop atau sewaktu dengannya la , ish ! teringin gila , bukan kata nak tipu la .. haha , (over gila) hah , upu haritu zty mintak kos rekabentuk perindustrian .. emm . ada peluang nih nak bukak giftshop . (ada relationship ke ? ) >.<

dah lama x buat benda2 alah ni , harini tetiba excited tahap ayam masak kurma nak buat benda2 nih , 
giftGIFTgift



ni nama dia prem gambaq . :))

ok . mari kita membuat lilin pulak . 


mulamula , perlulah kita sediakan bahan bahannya , ala .. simple ja , yang kat bawah ni dia over sikit , tu yang nampak banyak gila kena sedia tuhh , haha ,

  
yang penting kena sedia x banyak pon , just lilin biasa , tin minuman , crayon , bekas apa pa , then dapuq gas dengan periuk ke hapa ka , 

ok . first skali kita kena buat kat lilin hat besa tu macam ni ,


potong lilin tu bagi jadi kecik2 , senang skit dia nak cayaq . potong elok2 , kalau boleh jangan bagi putus sumbu dia , nanti nak guna balik . :)


potong sampai jadi begini pon x pa , walaupun perlulah kita mengakuinya yang ia amat buruk sekali dipotong begitu . (ok . sekali lagi ezzati yang over) . hah . tu nampak dak sumbu2 yang terselamat ? haha . aja aja hoitinn !


ha . ni pulak nama dia crayoon . kena potong lagu ni la .. potong sikit2 ja , boh banyak sangat pon buat membazir ja satg . hehe . agak2 secukup rasa la ..


ni la part yang paling best . erkk . panaskan air kat dalam periuk tu , lepastu bubuh la tin yang hampa bubuh lilin dalam tu . ni adalah proses pencairan , dalam orang puteh dia kata meleting perocess . :))



jangan lupa letakkan sekali krayon yakni warna2 idaman anda . :))


bila lilin dalam tin tu dah meleting sepenunhya .. tuang la dalam bekas idaman anda . :)) . ezzati hamid bubuh dalam bekas plastik je sebab nak keluarkan ia semula bila dah drying sepenuhnya . better bubuh dalam bekas kaca kalau xmau keluarkan semula .. ala , buat macam yang kita selalu dok beli kat kedai tu .. aromaterapi la .. apa la .. (kedai 2 hengget banyak) xkan x ingat kot , dulu2 dok bagi hadiah kat cikgu dulu .. helleh !

ni kalau nak buat layer2 , ala .. macam kek lapis singapura  sarawak tu .. bila dah bubuh layer firts tu , kena tunggu sehingga kering dulu baru bubuh layer seterusnya , untuk mengelakkan sebarang kecederaan lilin berlaku . titik .


ezzati hamid bajet2 nak keluarkan lilin di atas dan bawah ini . tetapi apakan daya . lilin murahan ! kedai 2 ringgit je budak tu bedall .. jadinya , sedikit kecederaan telah berlaku kepada lilin yang bewarna biru itu . hehe . scroll lagi .

emm . yang beginilah jadinya .


inilah masalahnya . jika berjimat di semua aspek ! haha . lilin murahan x sesuai sangat ye tuan2 dan puan2 . kalau boleh beli hat jernih2 sikit . :))

tengokk ! dah macam volcano pon ada nampak la sikit2 . haha . ni akibatnya setelah ezzati hamid betungkus lumus mengeluarkan is sebelum ia kering sepenuhnya . haha ,

so . tips kita hari ini . 

jangan beli lilin hat murah sangat . jangan keluarkan lilin sebelum kering sepenuhnya . dan ni tips beguna ni :: gunala sabun cap kapak kalau nak basuh lilin yang melekat lekat kat tangan hampa tu . :)) 


ha .lilin ni baru la kebanggaan ezzati hamid . :))
xpa .cuba lagi ! ayohh , kita kesekolah buat lilin lagi !



ittadakimasss . semoga bejumpa lagi di hari dan waktu yang lain . :))




3 comments:

nanad said...

waahhh!~
sangat comel ;D
nak try!

Uchi kay-f @hmad said...

pergh gigih mengupload iyer...

zty said...

nanad : haha , comel seperti volcano x cukop lava . >.< . (gelak sekejam mungkin) .hahaha.

uchi : huyayee . sangat gigih ! excited buat volcano . :)